Home » Geschiedenis van Big Brother

Geschiedenis van Big Brother

Door BigBrotherNederland
Een terugblik op het begin van Big Brother in1991

Het ontstaan van Big Brother, hoe zat het ook alweer? We nemen je mee terug in de tijd, de geschiedenis van Big Brother. Het programma is bedacht door John de Mol. En kwam in september 1999 op de buis. Toen der tijd werd het uitgezonden op de zender Veronica. In België was dit 2BE toen der tijd werd deze zender nog Kanaal 2 genoemd. De makers van Big Brother in Nederland staan onder leiding van producent Paul Römer en hoofdredacteur Hummie van der Tonnekreek.

Het format Big Brother

Het basisconcept Big Brother bestond uit 12 bewoners. Zij zaten enkele maanden voor een basisvergoeding in het Big Brother huis. De bewoners kregen dagelijks een vergoeding. Om je een idee te geven, in 2006 was dit ongeveer €50 euro per dag. De bewoners werden dagelijks gevolgd door camera’s en microfoons, er was amper privacy. Daarnaast waren alle gebeurtenissen met behulp van live streams te volgen. Wekelijks kregen de bewoners een opdracht. Werd deze weekopdracht succesvol behaald kreeg de groep een geldbedrag bovenop het weekbudget. Als de weekopdracht niet gehaald werd, ging er een bedrag van het weekgeld af. De bewoners moesten elkaar nomineren, waarna er één deelnemer door de televisiekijkers naar huis werd gestemd. De bewoner die uiteindelijk overblijft wint een geldprijs welke uitgezonden werd tijdens een live finale uitzending op tv. Kijkers hadden de mogelijkheid om via betaalnummers hun stem te sms’en.

Mediahype

Het eerste seizoen van Big Brother was een ware mediahype. Voor het programma van start ging werd er al volop over gesproken. Het realityprogramma zou niet goed zijn in verband met de maandenlange opsluiting, sociale druk en geestelijke toestand. Toch werd Big Brother uitgezonden, met gemiddeld 1.5 miljoen kijkers was dit een ware hit. De finale werd nog beter bekeken, zo’n 3.2 miljoen kijkers keken de finale. Na dit succes werd er in Nederland maar ook in Vlaanderen jaarlijks een nieuwe versie gestart. Echter nam het succes langzaamaan af. Hierdoor liet de vijfde versie in beide landen jaren op zich wachten. In Nederland begon de vijfde versie in september 2005 en in Vlaanderen was dat in maart 2006. Omdat deze versies een succes waren, werd in België de zesde versie voorbereid. Ook in Nederland is de zesde reeks uitgezonden, eind 2006 was het einde.

Big Brother wereldwijd

Het concept Big Brother is geëxporteerd over de hele wereld. Bedenker John de Mol heeft hier flink aan verdient. Het programma is nog altijd zeer succesvol te noemen. Door het succes van Big Brother zijn er verschillende opvolgers geweest. Zoals De Gouden Kooi en natuurlijk Utopia.

 

Beoordeel dit bericht:
[Total: 7 Average: 4.3]

Ook interessant:

1 Reactie

René V 24 februari 2021 - 21:55

Hallo,
In de eerste Big Brother was t verboden om als bewoners onder elkaar afspraken te maken op wie er gestemd zou worden.
Nu doen ze Dat wel, omdat dat nu blijkbaar wel mag.
Dit is niet echt eerlijk, want zo verliest de zwakste groep en niet de zwakste persoon.
Door deze afspraak zijn nu Jill en Thomas genomineerd, terwijl dat niet was gebeurd als iedereen onafhankelijk had genomineerd.
Dit is erg jammer!

Beantwoord

Laat een reactie achter

You cannot copy content of this page